Juontolaite

Hevosvetoisia juontolaitteita on monenlaisia. Tässä esitellyn juontolaitteen etuna on se, että sitä voi käyttää myös sulan maan aikana. Laitteen, josta kuvat on otettu ja jonka mukaan piirros on tehty, on valmistanut haukivuorelainen kyläseppä.

Juontolaite on valmistettu rautaputkesta (halk. 45 ja 80 mm). Lisäksi tarvitaan kettinkiä, latta- tai jalas rautaa, pultteja, muttereita ja prikkoja, rautatankoa, pala turkkilevyä ja puuaisat, jotka saa upotettua halkaisijaltaan 80 mm:n putken sisään.
Juontolaite ajetaan tai nostetaan tukin pään ylle, kaari kallistetaan eteenpäin, ketju pujotetaan tukin pään ali ja ketjun yläpäät painetaan kaaren päällä oleviin hahloihin ja ylimääräiset päät kietaistaan kaaren ympäri. Kun hevonen lähtee vetämään, kaari nousee pystyyn ja nostaa tukin pään ilmaan, jolloin se ei sulankaan maan aikana kolhi kiviin ja kantoihin.

Ketjun pujottamiseen hyvä apuväline on ohuesta rautatangosta taivutettu koukku, jolla ketjun saa vedettyä tukin ali ilman että tukkia joutuu nostelemaan. Koukku kannattaa maalata tai merkitä jollakin näkyvällä värillä, ettei se katoa metsään!

Teksti, kuvat ja ohjeet, Leena Sihvo

juonto2 juonto1

juonto juonto4juonto3

 

 

 

 

 

 

 

 

juontolaite