Parirekeä on käytetty tavallisesti metsäajossa tukkien kuljettamiseen. Parireessä on etureki ja siihen ketjuilla liitetty takareki, jolloin yhdistelmä kulkee samoja uria vaikeassakin maastossa. Kun parireen päälle laitetaan kantolava eli rekka, voidaan sillä kuljettaa pienempää puutavaraa, heiniä, ihmisiä yms.
Ohessa Ruukin maaseutuopiskelijoiden valmistama kantolava. Kuvat Pentti Sarja.
- 1. Kantolava edestä.
- 2. Kantolava takaa.
- 3. Kantolavan pohjapienojen asentaminen Pohjapienojen väliset mitat keulasta alkaen on 18cm, 55cm, 60cm, 80cm, 60cm, 20cm, 46cm ja 20cm. Jos takareki on hyvin pitkä voi vielä lisätä yhden pienan kaidepuun pituudesta riippuen 60-80 cm:n päähän.
- 4. Etupankan kohdalle asennetaan noin kahden tuuman vahvuinen koivulankku, jossa ”jantikan” reikä reen pituussuunnassa soikea. Lankku sijoitetaan niin, että kääntöpöytä tulee kolmannen puolan etupuolelle.
- 5. Takapankan sijoittaminen Takapankan kohdalle asennetaan neljä noin metrin mittaista lankkua. Keskimmäisten lankkujen väliksi tuuma. Tässä välikössä ”jantikka” pääsee liikkumaan eteen ja taakse maaston mukaan. Pystypuolien määrä riippuu kuljetettavan tavaran pituudesta.
- 6. Viimeistelyssä pohjan kaidepuut viistotaan keulan puolelta.
- 7. Keulaviiste ohjaa ahtaassa paikassa reen väistämään estettä.