Suomessa käytetään useita erilaisia tapoja sitoa aisa- eli setolkkaremmi kiinni aisoihin luokkivaljastuksen yhteydessä. Tässä niistä esitellään muutamia. Tärkeintä ei ole kiinnitystapa vaan se, ettei remmi löysty ja siirry väärään kohtaan tai irtoa kesken ajon.
Aisaremmin tarkoitus on pitää aisat oikealla korkeudella, jarruttaa kuormaa alamäessä, jäykistää aisoja erityisesti kuorman kanssa käännyttäessä ja auttaa hevosta vetämään kuormaa längillä eikä siloilla. Oikein sidottu aisaremmi antaa aisoille mahdollisuuden nousta ja laskea epätasaisessa maastossa ajettaessa. Peruuttaessa aisaremmi lisäksi mäkivöiden apuna estää länkiä siirtymästä eteenpäin hevosen kaulalla. Ajettaessa silavaljailla ilman luokkia ja aisan kannatinlenkkejä, aisaremmillä on vielä suurempi merkitys mm. aisojen pitämiseksi oikealla korkeudella.
Ennen aisaremmin kiinnittämistä varmista, että hevonen nojaa länkiä vasten. Muuten aisaremmin löystyy hevosen lähtiessä vetämään.
Aloitetaan tekemällä aisaremmiin nk. siansorkkasolmu ensimmäisen puolen aisaan.
Siirry hevosen toiselle puolelle.
Varmista, että hevonen nojaa edelleen länkiin, ettei aisaremmi jää löysäksi.
Vaihtoehto A:
- 1. Aloita yläremmistä ja katso, että se tulee yhtä paljon mahavyön etupuolelle kuin toisellakin puolella. Yläremmi on kiinnitettävä napakasti. Älä kuitenkaan nosta aisoja liikaa. Aisan korkeus on sopiva, kun rahkeet ovat suorana aisan suuntaisesti. Kierrä vapaa pää ensin aisan ulkopuolelta…
- 2. … ja kieritä sitten aisan ympäri vuoroin ylös lähtevän aisaremmin oikealta ja vasemmalta puolelta ja pujota lopuksi remmin pää edellisen kierroksen alta.
- 3. Tuo mahavyön lenkin kautta pujotettu alaremmi ylös aisan ulkopuolelta ja kiristä sitä vetämällä aisaa vasten. Kieritä alaremmi yläremmin taitse ja aisan ympäri. Voit jättää yläremmin loppupään myös kierrosten alle niin se pysyy tiukkana.
- 4. Voit myös kiristää alaremmillä yläremmiä näin, jottei se jää löysäksi. Jos hevonen ei ole tottunut nojaamaan länkiin tai se liikkuu valjastuksen aikana, yläremmi voi löystyä.
- 5. Jatka kierittämistä vuoroin vasemmalta ja oikealta. Jos aisa on jäinen, remmiä kannattaa kierittää hiukan pidemmälle matkalle aisan ympärille.
- 6. Lopuksi lukitse aisaremmin pää taas edellisen kierroksen alle.
- 7. Aisaremmi on paikallaan.
- 8. Lopuksi voit myös vielä tarkistaa, että remmit ovat kummaltakin puolelta yhtä kaukana aisan päistä. Näin länget ja luokki pysyvät suorassa ja hevonen pystyy vetämään tasaisesti.
Vaihtoehto B
Tämä vaihtoehto vaatii ehkä hieman enemmän harjoittelua, mutta näyttää hienolta!
- Tämä setolkanremmin solmu on helppo avata vetämällä silmukan läpi viedystä remmistä reippaasti eteenpäin. Näin silmukka löystyy ja remmi on helppo ja nopea pyöritellä auki.
- Miinusta tässä solmussa on, että uutuuttaan kiiltävä kova nahkaremmi ei kiristy kunnolla ja pääsee ajossa löystymään. Vaatii siis hiukan ”hulahtaneen” aisaremmin.
- Tästäkin solmusta on eri variaatioita. Aisan ympäri kiertämisen voi vaihtoehtoisesti aloittaa myös yläremmin edestä. Silloin on hyvä ensimmäisen kierroksen jälkeen tehdä toinen kierros ensimmäisen taakse ja sieltä jatkaa kohti aisan päätä.
- 1. Kierrä yläremmi ulkokautta aisan ympäri ja nosta remmillä aisaa sen verran että rahkeet on suorassa. Varo nostamasta liikaa.
- 2. Tee pitkä silmukka eteenpäin pitkin aisaa aloittaen yläremmin takaa.
- 3. Paina peukalolla niin, ettei yläremmi löysty tässä vaiheessa uudestaan.
- 4. Vedä alaremmi napakasti yläremmin silmukan päälle ylhäältä tulevan remmin taakse.
- 5. Kierrä aisan ympäri yläremmin takaa yläremmin eteen.
- 6. Jatka kiertämistä huolehtien, että silmukassa remmi on päällekkäin (luistaa paremmin kiristysvaiheessa).
- 7. Kiertäminen jatkuu…
- 8. Työnnä setolkkaremmin pää pienentyneen silmukan läpi.
- 9. Lukitse kiristämisen ajaksi remmin pää vasemmalla kädellä aisaa vasten ja kiristä oikealla kädellä vetämällä aisan suuntaisesti silmukka kireälle.
- 10. Kiristäminen valmis.
- 11. Setolkkaremmin pitkät päät on lopuksi vielä laitettu solmulle.