Aisa- eli setolkkaremmin kiinnitys

Suomessa käytetään useita erilaisia tapoja sitoa aisa- eli setolkkaremmi kiinni aisoihin luokkivaljastuksen yhteydessä. Tässä niistä esitellään muutamia. Tärkeintä ei ole kiinnitystapa vaan se, ettei remmi löysty ja siirry väärään kohtaan tai irtoa kesken ajon.

Aisaremmin tarkoitus on pitää aisat oikealla korkeudella, jarruttaa kuormaa alamäessä, jäykistää aisoja erityisesti kuorman kanssa käännyttäessä ja auttaa hevosta vetämään kuormaa längillä eikä siloilla. Oikein sidottu aisaremmi antaa aisoille mahdollisuuden nousta ja laskea epätasaisessa maastossa ajettaessa. Peruuttaessa aisaremmi lisäksi mäkivöiden apuna estää länkiä siirtymästä eteenpäin hevosen kaulalla. Ajettaessa silavaljailla ilman luokkia ja aisan kannatinlenkkejä, aisaremmillä on vielä suurempi merkitys mm. aisojen pitämiseksi oikealla korkeudella.

Ennen aisaremmin kiinnittämistä varmista, että hevonen nojaa länkiä vasten. Muuten aisaremmin löystyy hevosen lähtiessä vetämään.

Aloitetaan tekemällä aisaremmiin nk. siansorkkasolmu ensimmäisen puolen aisaan.

Siirry hevosen toiselle puolelle.
Varmista, että hevonen nojaa edelleen länkiin, ettei aisaremmi jää löysäksi.

Vaihtoehto A:

Vaihtoehto B

Tämä vaihtoehto vaatii ehkä hieman enemmän harjoittelua, mutta näyttää hienolta!

  • Tämä setolkanremmin solmu on helppo avata vetämällä silmukan läpi viedystä remmistä reippaasti eteenpäin. Näin silmukka löystyy ja remmi on helppo ja nopea pyöritellä auki.
  • Miinusta tässä solmussa on, että uutuuttaan kiiltävä kova nahkaremmi ei kiristy kunnolla ja pääsee ajossa löystymään. Vaatii siis hiukan ”hulahtaneen” aisaremmin.
  • Tästäkin solmusta on eri variaatioita. Aisan ympäri kiertämisen voi vaihtoehtoisesti aloittaa myös yläremmin edestä. Silloin on hyvä ensimmäisen kierroksen jälkeen tehdä toinen kierros ensimmäisen taakse ja sieltä jatkaa kohti aisan päätä.