Tekstin kirjoittaja on Hippoksen pitkäaikainen piiriagronomi Eero Perttunen. Hän oli yli kahdenkymmenen vuoden ajan mukana Hippoksen järjestämissä tamma-, varsa- ja orinnäyttelyissä arvostelemassa hevosia. Eero Perttunen jäi eläkkeelle 2013 vuoden lopussa.
Teksti on kirjoitettu ohjeeksi kilpailuihin valmistautuville ohjastajille.
Ilmoittautuminen ja verryttely
Saavu ajoissa paikalle ja ilmoittaudu heti sihteerille, jolloin saat numerolapun juoksukoetta varten. Juoksukokeessa ovat ainoastaan obersek ja kieliside sallittuja. Silmälaput, maanhimmentäjät ja pääntangot eivät kuulu työhevoselle. Suojien käyttöön sinun pitää pyytää kilpailutuomaristolta lupa. Kärryinä hyväksytään hiitti- ja valmennuskärryt tai kiesit. Saatuasi hevosen valjaisiin, muista verrytellä hyvin. ÄLÄ UNOHDA KYPÄRÄÄ.
Juoksukoe: 1 km
Kokoontumista johtaa lähdön pieninumeroisin valjakko, joka ajaa ulkorataa pitkin ja jota muut valjakot seuraavat. Lähtö tapahtuu linjalähetyksellä, jossa valjakot kääntyvät kilpailusuuntaan noin 60 m lähtölinjan takana. Hevoset lähestyvät rauhallisella vauhdilla lähtölinjaa uloimmaisen radan valjakon määrätessä tahdin. Noin 20 metriä ennen lähtölinjaa, kun hevoset ovat samassa rintamassa, vauhtia voidaan kiihdyttää. Ajanotto alkaa, kun ensimmäisen hevosen turpa leikkaa lähtölinjan. Aja hevosen ehdoilla: älä hätäile. Liioista laukoista (neljä kertaa), ohituslaukasta tai maalilaukasta tulee hylätyksi, jolloin menettää kokonaiskilpailun palkinnon ja reissu menee miinukselle.
Käyntikoe: 500 m, kärryillä 500 kg kuorma
Laita silavaljaat hevosen selkään ja ala sovitella niitä kärryihin varmista, että valjastus on tukeva ja aisat riittävän pitkät, jotta hevonen voi kävellä vapaasti. Radalla suoritettuna käyntikokeen lähtö on takasuoralla, kiiruhda sinne vuorollasi. Saavuttuasi maaliin, luovuta kärryt heti seuraavalle kilpailijalle.
Vetokokeen valmistavat toimenpiteet
Käyntikokeen jälkeen sinun kannattaa ruuvata pitkät hokit kenkiin tai kengittää hevonen uudelleen pitävään työkenkään. Jo kotona kannattaa varmistua, että länget ovat sopivat ja rahkeet kestävät. Luokin on myös oltava luja. Pienetkin viat, jotka kestävät kotona harjoituksissa, saattavat särkyä kilpailuissa. Selustinta ja aisaremmiä kannattaa käyttää, jotta saa aisat pysymään oikealla korkeudella ja koristellut mäkivyöt ovat komeat.
Varmista, että aisasi sopivat järjestäjän varaamaan rekeen. Kakkula-aisojen pitäisi sopia kaikkiin rekiin, mutta sivuaisojen vaatimia saverikkoja ei ole kaikissa reissä. Aisojen sopivuus kilpailurekeen ja valjaiden sopivuus käyntikokeessa tarvittaviin työkärryihin kannattaa tarkistaa jo kilpailua edeltävänä iltana, jotta voi tehdä tarvittavat muutokset. Hevosen yölevonkin kannalta on hyvä saapua kilpailupaikalle edellisenä päivänä.
Vetokoe
Työskentele rauhallisesti ja varmasti: hevonen kyllä tekee parhaansa. Opeta hevosesi pysymään paikallaan taukojen aikana. Kannusta hevosta sopivasti: älä huuda äläkä kiroile. Pidä hyvä ohjasote, jotta hevonen luottaa sinuun. Älä anna hevosen turhaan pysähdellä: neljännestä pysähdyksestä loppuu veto.
Palkintojen jako
Puhdista hevonen ennen palkintojen jakoa. Laita siistit suitset ja ohjakset. Ole valmiina saapumaan hevosinesi palkitsemispaikalle heti kun viimeinen valjakko on saanut vetokokeen suoritetuksi.
Työhevoskulttuuri
Muista, että sinä ja hevosesi toimivat elävänä näyteikkunana työhevosperinteestä kiinnostuneille. Huolehdi, että hevosesi on hyvässä kunnossa, valjaat siistit ja sopivat ja itse olet asiallisesti pukeutunut. Vastaa kärsivällisesti kaikille kysyjille ja neuvo auliisti opinhaluisia.
-Eero Perttunen, piiriagronomi