Topin vinkkejä valmennukseen

Yleisiä mietteitä hevosen vetokokeeseen valmentamisesta.

Varusteet on oltava sopivat ja kestävät, erikoisesti länget. Niiden sopivuutta ei koskaan korosteta liikaa!

Jos joudutaan lähtemään aivan alusta, on edettävä hyvin varovasti. Muuten hevosen lihakset kipeytyvät, varsinkin olkapäät ja se rupeaa puolustautumaan. Jos valmentajalla ei ole malttia, tulee helposti vetämättömiä hevosia, kuormaa ei saa laittaa liikaa. Aina kuorman pitäisi lähteä liikkeelle kun hevosta käsketään. Hevosta ei koskaan saa ajaa väsyksiin. Valmentajan on opeteltava lukemaan hevostaan!

Jos töihin lähtö näyttää vastenmieliseltä, valjasta hevonen kuitenkin. Ole päättäväinen, myös hevonen osaa näytellä. Yritä tutkia mistä moinen käytös johtuu. Anna hevoselle helpompia päiviä ja erilaista liikuntaa. Hevosen kuntoa ei ole kovin helppo arvioida varsinkin jos yhteistyö on muutaman kuukauden pituinen. Verikoe antaa suuntaa, ei kannata ottaa muutaman kuukauden valmennuksen jälkeen, mieluiten puolen vuoden kuluttua.

Älä koskaan vedätä harjoituksissa maksimikuormaa, kyllä se kilpailussa tulee eteen.

Kun sinulla on mielestäsi hevonen kunnossa ja aiot tarjota sitä vetokokeella kantakirjoihin tai lähteä vetokisoihin, et saa vedättää ennen kisoja ollenkaan 3-4 viikkoon, pidä muuten kuntoa yllä.

Toivon että näistä vinkeistä on sinulle jotain hyötyä.
Terveisin Topi

Turun valtakunnallisesta työmestaruuskisasta 2007 tamma Liukkaan Siro 1589-02T, jonka Topi kantakirjasi Tuusniemellä II palkinnolla.
Kuva Kirsti Forssen