Kumpulan kevättyökurssi 2013

Lauantaina 25.05.2013 pakkasin itseni autoon aamuvarhaisella ja lähdin ajelemaan kohti Helsingin Kumpulaa, jossa järjestettiin Lasten- ja Nuorten Puutarhayhdistyksen Koulukasvitarhalla perinteinen työhevospainoitteinen kevättyökurssi. Aikani matkalla eksyttyäni saavuin perille Helsingin keskustassa olevaan keitaaseen (!), todella mielyttävään vihreään maisemaan keskellä kaupunkia! Sää oli mitä mainioin, aurinkoinen ja lämmin, joten oikein otollinen kurssipävälle.

Väkeä oli paikalla runsaasti, ja esittelykierroksen ja aamukahvin jälkeen hommat aloitettiin neljässä eri ryhmässä. Ensimmäisenä olin kyntö-ryhmässä jossa Tanja Lundsten opasti meitä Uuras-ruunansa kanssa. Valjastusta käytiin läpi ja myös kyntöauran ominaisuuksista saatiin oppia.

Itse kyntäminen on peltotöistä ehkä haastavin, sekä raskaudeltaan hevoselle (ja ohjastajalle), että myös tarkkuudeltaan jotta kyntöjälki olisi toivotunlaista. Uuras avustajineen on kokenut kyntäjä, joten vaikka me kurssilaiset jonkun verran sähellettiinkin, sujui homma Uurakselta hienosti eikä se meidän toheloinnista hermostunut.

Älkää aloittako peltotöitä kyntämisestä tottumattomalla hevosella. Se voi olla ettei se sen jälkeen suostu vetämään enää mitään, Tanja Lundsten opastaa.

Seuraavana oli vuorossa äestäminen, ja siinä hommassa toimivat Elli-tamma sekä omistajansa Matti Vuori. Elli otti lunkisti, pysähteli syömään eikä välillä ottanut kuuleviin korviinsa kurssilaisten pyyntöjä, joten Matti sai tulla hätiin ja ajaa tammaansa eteen. Toisaalta tamman rauhallisuus oli oikein hyvä ominaisuus kun kylvökone laitettiin sen perään, siinä hommassa kun ei auta hätäillä!

Myöhemmin vielä kyntöurakan päätökseen saanut Uuras laitettiin jyrän eteen ja nurmiseoskylvös jyrättiin.

Lannan-ajoakin kurssilla päästiin kokeilemaan Niilo Juseliuksen ja hevosensa Vienolan Hilman avustuksella, kippikärryllä ja lapioilla varustettuna. Perunoita ei sitten ehditty enää laittamaan valitettavasti.

Peltotöiden lomassa ehdittiin hyvin saada myös opastusta valjastuksesta aina nuoren hevosen kouluttamiseen, juttua siis riitti 🙂

Todella hyvästä ruokatarjoilusta vastasi Koulukasvitarhan henkilökunta, kiitos siitä!

Ja edelleen iso kiitos Työhevosharrastajille kun näitä kursseja järjestetään. Nähdään toivottavasti ensivuonna!