Hevosmies Toivo ”Topi” Pulliainen

RAUTAINEN OSAAMINEN HÖYSTETTYNÄ VAATIMATTOMUUDELLA

Toivo ”Topi” Pulliainen
16.4.1942-20.5.2010

Työhevosharrastajien perustajajäsen ja työhevosväen kautta maan hyvin tuntema Toivo ”Topi” Pulliainen syntyi Pieksämäellä 16. huhtikuuta 1942. Nuorena miehenä Topi työskenteli Haapakosken tehtaalla valimotyöläisenä. Silloin oli poikamiehen elämässä pitkä hevoseton aika. Kahdeksankymmenluvun alussa lapsena koettu ”hevoskärpäsen purema” rupesi vaivaamaan miestä uudestaan ja kahden serkkunsa kanssa Topi aloitti hevoshommat. Tällä kertaa ne jatkuivat aina hänen kuolemaansa asti 20. toukokuuta 2010. Syntymäkodissaan asuen hän valmensi työajoon ja kantakirjauksiin omia sekä vieraita hevosia. Vetokisoissa Topi nähtiin myös useasti aivan kärkipäässä.

Eino Leikkaan kanssa hän toimi opettajana kymmenillä hevostyökursseilla.

”EI OO HEVOSISSA VIKKAA MITTÄÄ, HARJOTUSTA VUA ON LIIKA VÄHÄ”

Topi kirjoitti ”hevosvetoisen” elämäntyönsä ohella muistoja hevosistaan ja töistään niiden kanssa hyväntahtoisiksi neuvoiksi jälkipolville. Sisarensa Salli Suhosen suostumuksella ja avunannolla julkaisemme niitä Työhevosharrastajien nettisivuilla. Topin neuvot ja savolaiset sananparret ovat elämänmakuista luettavaa tämän päivän hevosmiehille ja –naisille.

Topin muistelmat
Osa 1, tamma Piirto
Osa 2, ori Ero-Jukka
Osa 3, ruuna Ajopeli
Osa 4, Kaksinkertainen työmestari Seita-Sylvia
Osa 5, Ori Piet-Hein eli Pietu
Osa 6, Hevossavottalaisten haastattelu
Osa 7, tamma Nillukka
Topin vinkkejä valmennukseen

Topin viimeiseksi vetokisaksi jäi Koillis-Savon vetokisat Juankoskella heinäkuussa 2008. Kilpakaverina oli Maiju Okkosen ruuna Kaurahattu (1631-96), joka sekin on jo vihreämmillä laitumilla. Kuvat Tero Ulvinen

Topin viimeiseksi vetokisaksi jäi Koillis-Savon vetokisat Juankoskella heinäkuussa 2008. Kilpakaverina oli Maiju Okkosen ruuna Kaurahattu (1631-96), joka sekin on jo vihreämmillä laitumilla. Kuvat Tero Ulvinen

Muistelmiensa jälkeen Topin kantakirjaan valmentamien hevosten määrä on lisääntynyt ja luetteloon voi lisätä tammat Liukkaan Siro ja Tennari. Liukkaan Siron Topi kirjasi Tuusniemellä 2007 ja samana vuonna Turun työmestaruuskisoissa kaksikko pärjäsi hienosti. Tennari-tamman hän myös valmensi kantakirjaukseen, mutta oli itse jo niin huonossa kunnossa, että Eino Leikas esitti hevosen Topin puolesta kantakirjanäyttelyssä Leppävirralla toukokuussa 2010.

 

Topi osallistui vuonna 1984 uudelleen käynnistettyihin, vuosittain järjestettäviin Valtakunnallisiin Työmestaruuskilpailuihin seuraavasti:

1987 Kuopio, tamma Seita-Sylvia, vedetyt portaat 29, sijoitus 1.
1988 Kajaani,  tamma Seita-Sylvia, vedetyt portaat 19, sijoitus 1.
1990 Kannus, tamma Isoppi, vedetyt portaat 9, sijoitus 7.
1992 Asikkala, ori Piet-Hein, vedetyt portaat 23, sijoitus 1.
1993 Laihia, tamma Pojan Seita, vedetyt portaat 15, sijoitus 5.
2000 Punkaharju, tamma Nillukka, vedetyt portaat 19, sijoitus 3.
2002 Kannus, tamma Ilo-Iida, vedetyt portaat8, sijoitus 7.
2007 Turku, tamma Liukkaan Siro, vedetyt portaat 19,9, sijoitus 5.