Hevosmetsätyökurssi  Joensuussa 7.-8.4.2018

Mietteitä ja muistikuvia kurssista:
Ensimmäisenä meille, Hannun ja Maaritin luo  saapuivat Savosta Eino ja  Seppo sekä Uimaharjusta Jouni Martta-tamman kanssa perjantai iltana. Tuija kävi tuomassa muonatarpeita ja kouluttajat kävivät läpi kurssin ohjelmaa.

Lauantai-aamuna yhteiselle aamiaiselle saapuivat loputkin seitsemän kurssilaista ”Vaaroilta”, Uimaharjusta, Kesälahdelta, Kotkasta ja Jyväskylästä. Kouluttaja Matti tuli Hankasalmelta.

Kurssi alkoi aurinkoisessa talvisäässä, luntakin oli ainakin metrin verran. Hyvän infon jälkeen pääosassa olivat suomenhevoset: talon oma ruuna Tapetti, Kukka  Nuppu varsansa kanssa  ja vierailija Martta-tamma.
Pihalla Tapetti ja Martta odottivat kärsivällisesti, kun harjoiteltiin valjastusta, hevosten käsittelyä ja valmisteltiin parireet ajokuntoon. Seuraavaksi suunniteltiin ajolinjat ja lähdettiin reellä puukuormien hakuun. Kurssilaiset olivat innolla mukana kaikissa eri työvaiheissa.

Seppo Kröger aisan teossa.

Puhdetöinä tehtiin aisoja, opeteltiin rahkeiden laittamista ja vaihdettiin takarekeen uusi jalas. Opeteltiin myös länkien sovittamista ja tehtiin mallipiirroksia.

Lounas oli nuotiolla nokipannukahveineen. Illalla saunottiin ja syötiin maittava illallinen.

Navetta oli suosituin yöpymispaikka ja puuhapäivän jälkeen uni maistui.

Sunnuntai alkoi yhteisellä aamiaisella. Hevosharjoittelu jatkui. Kurssilaiset työskentelivät innostuneesti ja omatoimisesti.
Puukuormia saatiin tehtyä ja haettua metsästä kymmenkunta. Kova hanki teki nirhauman Martan kantapäähän ja Martta lepäsi iltapäivän. Martan omat kesäheinät olivat huumavan tuoksuiset. Tapetti metsätöihin tottuneena ahkeroi ja tiesi, että lopussa kaurakin maistuu.

Nuppuvarsa 1v. sai kävelyharjoitusta pihapiirissä.

Kurssin päätteeksi söimme yhteisen lounaan ja kävimme läpi kurssin antia. Kaikki olivat tyytyväisiä viikonlopun hevosmetsätyökurssiin. Tyytyväisyyttä lisäsi se, että olimme kaikki säästyneet suuremmilta vammoilta ja oppineet uusia asioita hevosten kanssa työskentelystä. Joillekin asiat olivat aivan uusia ja joillekin vanhan kertausta.
Opettajat Eino, Seppo, Matti, Hannu ja Tuija saivat kiitosta asiantuntevasta ohjauksesta.

Kevätterveisin Maarit
kuvat: Maarit Pippola

Eino Leikas opastaa kurssilaisia rahkeiden laitossa.

Ruuna Tapetti ansaitulla tauolla.

Ja kunnon kurssilla pitää olla hyvät eväät!