Osa 5, Työmestari ori Piet-Hein eli Pietu

Pietu tuli minulle ensi kerran valmennukseen syystalvella -91. Naapurilla oli kuusikon ensiharvennus, jota rupesimme hakkaamaan ja ajamaan. Pietu oli hyvin kokematon ja fyysinen kunto heikohko. Löytyi sopivat länget, jotka myöhemmin raudoitettiin. Niillä on kirjattu monta hevosta. Kun hakataan ja ajetaan samanaikaisesti, havuja tulee myös ajotielle, eihän me niitä kaikkia pois kerätty. Yritin kyllä ajaa niin, että annoin levätä ennen havuille tuloa, mutta ei Pietu osana mennä vauhdilla yli, se rupesi vain katselemaan mistä moinen kitka johtuu. Eihän ne kuormat kovin suuria olleet, jotenkinhan aina eteenpäin mentiin.

Seuraavana syksynä Pietu tuli minulle uudestaan. Naapurilla oli tuulenkaatoja ja hän pyysi minua ne ajamaan. Kävin ensin katsomassa ja täyttämässä tienvarsiojan. Päivän tai parin päästä läksin hevosen kanssa, hyvin pääsin ojasta yli tyhjällä reellä. Mutta kuorman kanssa jäin takareen sevistä ojanpenkkaan kiinni. Katselin siinä hetken ja mietin, kuormaa pitää vähentää. Mutta Pietu oli toista mieltä ja rupesi kiskomaan kuormaa irti, eihän se ensi yrityksellä eikä toisellakaan, mutta Pietu ei antanut periksi ja niinhän siitä päästiin tielle. Siinä kuorman päällä istuessani ajattelin, että tässähän saattaa olla ainesta vetohevoseksi. Kerroin tapauksen Anolle, Pietun omistajalle, ja ehdotin, että viedään Kuopioon ja tarjotaan työkirjaan. Sanoi heti jos olet sitä mieltä kyllä se hänelle sopii.

Työmestaruuskilpailut 1992 Lahdessa.
Ori Piet-Hein veti 1500 kg painon ja voitti kilpailun. Ohjaksissa Topi Pulliainen. Kuva: Etelä-Suomen Sanomat

Kantakirjauksen vetotulos oli puhtaat 10 porrasta ja 2-palkinto. Arvostelu tulokset on ohessa. Alkukesästä oli työmestaruuskisat, juoksu ja kävelykoe Jokimaan raviradalla, vetokoe Asikkalassa maaseutunäyttelyn yhteydessä. Juoksu- ja kävelyaikoja en muista, mutta vetotulos oli 24 porrasta ja kuormanpaino kun lähdettiin 25 portaalle 1500 kiloa, otti sen liikkeelle ja veti noin 7 metriä, tulokseksi jäi 24, jolla Pietu voitti koko kisan.

Muisteli Topi.

Toim.lisäys: Piet-Hein 1226-85, i. Selmeri, e. U.S. Ritu, ei. Usko, kasv. Raija Korolainen

Kantakirjaus Kuopio 9.3.1992
Yksilöarvostelu, jalostussuunta työ, palkinto II, mitat 161,0 cm – 161,0 – 166,0 – 46,0 – 180,0 – 54,0 – 21,0 – arviopaino 550 kg – Kuntoluokka 4-

Näyttelykokeet:
T-Käynti 718, T-Portaat 10, T-Juoksu 146

Näyttelypisteet:
Luonne 9, liikkeet 8, käynti 10, veto 20, käyttöpisteet yht. 47 p Tyyppi 6, runko 7, jalka-asennot 7, jalkojen terveys 6, kaviot 7, rakennepisteet yht. 33 p

Välttävä sukupuolityyppi, tyydyttävät muut tyypit, kevyt vähän avo runko, kevyenlainen kaula, hyvä längensija, kantava selkä, jyrkkä lautanen. Tyydyttävän kuivat jalat, etujalat hieman ulkokierteiset, rasittuneet lyhyet vuohiset, hyvänpuoleiset kaviot. Etujalkojen liikkeet melko suorat ja takajalkojen liikkeet suorat käynnissä, suorat juoksuliikkeet. Hyvä nöyrä ajaa, hyvä rauhallinen irtiotto, tasainen veto.