In Memoriam – Niilo ”Nipa” Juselius

Huhtikuun puolivälissä saimme suru-uutisen. Monien tuntema todellinen hevosmies Niilo ”Nipa” Juselius oli siirtynyt ajasta ikuisuuteen 75:n vuoden iässä.

Nipa oli aina avulias ja ystävällinen ja valmis lähtemään aluekerhon kursseille ja tapahtumiin mukaan. Hän oli kerhon toiminnassa mukana ihan alkuajoista saakka. Nipa opasti kurssilaisia omalla rauhallisella tyylillään ja asiantuntevasti ja ennen kaikkea aina hevosta arvostaen. Häneltä saivat vuosien saatossa kymmenet kurssilaiset arvokasta tietoa. Ja myös kokeneemmat hevosihmiset oppivat häneltä aina jotain uutta, kuten vaikkapa niksejä aisojen tekoon, ”pulikka-valjastuksen” tai koivupurilaiden teon. Tiedon ja opastuksen ohella saimme myös kuulla monet mukavat tarinat hevosista, hevosihmisitä ja elämästä laajemminkin.

Nipa asui lapsena Tuomarinkylän kartanolla, jossa hänen isänsä oli töissä. Nipa pääsi jo poikasena rengiksi hevostöihin pellolle. Naapuritilalla, jossa kasvatettiin kaalia kohopenkissä, hän oli myös renkinä ja hevostöissä. Hänen setänsä aurasi talvella parihevosilla Helsingin teitä ja myös tähän hommaan hän pääsi mukaan.

Myöhemmin Nipa työskenteli Helsingin kaupungin hevosmetsurina oriinsa Narvan Retun kanssa ja osallistui myös monena vuonna metsätaitokisoihin hyvällä menestyksellä. Hän oli aina kolmen parhaan joukossa. Nipa opetti monta varsaa ajolle ja oli apuna yhden jos toisenkin aikuisen hevosen totuttamisessa työajoon. Omien kasvattiensa Aino-Kainon ja Kyllikin kanssa hän teki mm. hääajoja sekä kävi kaikissa Helsingin päiväkodeissa ja muissa tapahtumissa ajeluttamassa ihmisiä. Nipan kasvatti on myös ruuna Marbacan Matti.

Nipa oli hevosineen mukana monissa kotimaisissa elokuva- ja TV-produktioissa, mm. draamasarjassa Hovimäki. Hän osallistui Eurajoen kyntökisoihin ja toimi vuosikausia hevosnäyttelyiden ja kantakirjaustilaisuuksien lautakunnissa.

Nipan poismeno on suuri menetys työhevosasioista kiinnostuneelle joukolle. Menetys on tietenkin kaikkein suurin omaisille ja läheisille, joille haluamme esittää lämpimän osanottomme ja toivottaa voimia surun keskelle!

SuoRa ry:n Työhevosharrastajat-aluekerhon johtokunta

Advertisement
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.